Další
    ZdravíJak si doma připravit tu nejlepší kávu: Uvařte si...

    Jak si doma připravit tu nejlepší kávu: Uvařte si skvělou kávu v kávovaru, moka konvičce, french pressu anebo v džezvě!

    -

    - Advertisment -spot_img

    Není nic lepšího než skvělá káva. Probudí vás, dodá vám energii a úžasně chutná! Jediné, co by mohlo dobrý šálek kávy udělat ještě lepším, je vědět, jak si doma uvařit dokonalou kávu. Když uvažujete o tom, jak si doma připravit dokonalou kávu, existuje mnoho způsobů. Záleží na tom, jaké jsou vaše preference a potřeby. Ale není to pouze o způsobu přípravy samotného nápoje. Neméně důležitá je také samotná surovina – káva.

    V tomto článku popíšeme čtyři různé způsoby, jak si doma uvařit tu nejlepší kávu: v kávovaru na espresso, moka konvičce, french pressu, tradiční džezvě. Také se podíváme, kde můžete koupit tu nejlepší kávu za rozumnou cenu, poradíme vám několik zajímavých kávovarů a také vám ukážeme, jak si v domácích podmínkách můžeme připravit to nejlepší espresso, capuccino, latte macchiato a ledovou kávu.

    - Advertisement -
    Top Homepage Banner Advertise With Us 30%

    KTERÁ JE TA NEJLEPŠÍ KÁVA?

    Jaký typ kávy si vybrat? Existují dvě hlavní odrůdy zrnkové kávy: Robusta a Arabica. První z nich je levnější, ale má drsnější chuť s vyšším obsahem kofeinu. Zrna arabiky jsou dražší, ale vyplatí se za ně zaplatit pro jejich bohatší chuť, která je méně kyselá než u robusty. Arabica z jednodruhových plantáží je nejkvalitnější ze všech, protože se vyrábí výhradně ze zrn jediného druhu kávovníku.

    čerstvé kávové boby na stromě kávovníku
    Zralé kávové boby na stromě kávovníku | Foto: Freepik.com

    Jednodruhová plantážní káva Arabica je sice mnohem dražší než Robusta nebo běžná Arabica, ale je to pro vás také to nejlepší co můžete za své peníze dostat. Ale pojďme popořadě a vyjmenujme si, jakou kávu běžně dostaneme koupit v typické samoobsluze.

    INSTANTNÍ KÁVA

    Instantní káva se vyrábí louhováním mletých pražených zrn z kávovníku, která se následně suší. Tento silný extrakt rychle ochladí z teploty až 100 °C až na pouhé 4 °C. Dalším krokem výroby je sušení a následná tzv. aglomerace, kdy vznikají krystalky charakteristické pro instantní kávu.

    Instantní káva
    Instantní kávový prášek | Foto: freepik.com

    Instantní káva je pravděpodobně nejlevnější káva, kterou si můžete koupit. Vyrábí se nejčastěji z Robusty a není tak chutná ani zdravá jako čerstvě uvařená Arabika, ale pro ty, kteří si chtějí rychle připravit šálek kávy, existuje mnoho způsobů, jak si pochutnat na instantní kávě. Některé společnosti však vyrábějí vysoce kvalitní instantní kávu, která je smíchána ze 100% zrn Arabiky.

    - Advertisement -
    Top Homepage Banner Advertise With Us 30%

    MLETÁ KÁVA V KAPSLÍCH

    Mletá káva v kapslích není žádnou novinkou – existuje již více než 20 let. První kávové kapsle vyrobila společnost Nestlé. Nyní existuje mnoho společností, které nabízejí vlastní verze kapslového systému pro přípravu mleté kávy bez filtru nebo kávovaru.

    káva v kapslích
    Káva v kapslích – rychlé a pohodlné, leč ne úplně ekologické a levné řešení | Foto: freepik.com

    Ty se dodávají ve dvou variantách: předplněné a plnitelné (nebo „znovu uzavíratelné“). Předplněné kapsle nabízejí pohodlí díky jednotlivým porcím, které lze zakoupit jednotlivě od výrobce, zatímco plnitelné kapsle umožňují milovníkům kávy vychutnat si svou oblíbenou značku mleté kávy kdykoli a bez větší námahy.

    MLETÁ KÁVA

    Běžná mletá káva ze samoobsluhy je skvělá pro rychlou přípravu kávy, ale není nejkvalitnější. To proto, že mletá zrnková káva se vyrábí ze směsi různých druhů kávy a profilů pražení. To znamená, že se nedá říct, co dostanete, když si připravíte kávu!

    mletá káva
    Mletá káva | Foto: freepik.com

    Nejlepší mletá káva, kterou si můžete koupit, je čerstvě namletá káva z místní pražírny. Díky tomu budete mít jistotu, že všechna aromata a oleje jsou stále neporušené, protože byly praženy nedávno. Máte také větší kontrolu nad tím, jakého profilu pražení chcete dosáhnout (světlého nebo tmavého).

    - Advertisement -
    Top Homepage Banner Advertise With Us 30%

    ZRNKOVÁ KÁVA

    Nejčastěji najdeme v samoobsluze běžnou masově v továrně vyráběnou kávu. Jedná se často o směs mnoha druhů kávových zrn různé kvality a původu. Typ kávových zrn, která používáte v kávovaru, je jedním z hlavních faktorů, které určují, jak bude vaše káva chutnat.

    čerstvě pražené kávové boby
    Čerstvě pražená zrnková káva | Foto: freepik.com

    Pokud si však chcete vychutnat šálek skvělé kávy, nejlepším řešením bude zajít do místní specializované prodejny kávy, pražírny anebo navštívit e-shop, kde dostanete koupit tu nejlepší jednodruhovou zrnkovou kávu, u které můžete přesně určit její odrůdu a z které plantáže pochází.

    Dokonalou nabídku prvotřídních kávových zrn najdete i na e-shopu Lázeňská káva.

    NEJLEPŠÍ KÁVA JE Z ČERSTVĚ OPRAŽENÝCH ZRN Z MÍSTNÍ PRAŽÍRNY ANEBO ZE SPECIALIZOVANÉHO ONLINE OBCHODU

    Nejlepší káva se tedy připravuje z čerstvě pražených zrn, například v místní pražírně anebo ve specializovaném e-shopu, kde zpracovávají kávová zrna po menších dávkách, aby byla zaručena jejich čerstvost a také dbají na správný způsob skladování.

    Existuje však mnoho dalších faktorů, které ovlivňují chuť vašeho šálku kávy a na které byste si měli dát při nákupu pozor:

    • Typ pražení (světlé nebo tmavé)
    • Jak jemně jsou zrna namletá – rozdílná hrubost mletí na french press než do automatického espressa anebo džezvy
    • Způsob vaření zrn
    • Jak dlouho je necháte louhovat
    • Druh vody – tvrdá VS měkká (filtrovaná)
    • Zařízení použité k přípravě (kávovar, french press, džezva atd.)
    místní kavárna a pražírna čerstvé kávy
    Nejlepší kávu dostanete v místní pražírně | Foto: freepik.com

    Pokud si tedy chcete koupit kávu online nebo v místní pražírně ve vašem okolí, zde jsou naše rady, jak najít tu nejlepší dostupnou kávu.

    • Nakupujte v místní pražírně anebo prověřeném e-shopu, kde si můžete vybrat mezi různými profily pražení a koupit čerstvě namletou kávu.
    • Nezapomeňte požádat o radu personál v obchodě – bude vědět své!
    • Pokud nakupujete online, přečtěte si recenze a zjistěte, co si myslí ostatní kupující.
    • Kupte si celá kávová zrna a namelte si je doma sami – tak budete mít naprostou kontrolu nad chutí, kterou vaše zrna při přípravě vytvoří!
    • Vždy si ověřte, že pražírna zpracovává vlastní kávu v malých dávkách, abyste získali čerstvější chuť.
    • Ujistěte se, že jsou 100% zrna arabiky!
    • Hledejte kávu s certifikací Fairtrade nebo Organic, abyste měli jistotu, že podporujete dobré pracovní podmínky a udržitelné zemědělské postupy.

    PRO DOSAŽENÍ CO NEJČERSTVĚJŠÍ CHUTI KÁVU MELTE TĚSNĚ PŘED VAŘENÍM

    Nejlepší způsob, jak si namlít vlastní kávu, je použít kvalitní mlýnek, který vás neomezuje na jedno nastavení mletí. Kvalitní mlýnek zajistí rovnoměrné mletí kávy, která se uvaří při ideální teplotě. Chuť a vůně čerstvě namleté kávy je nepřekonatelná! Mlýnků je k dispozici mnoho a jejich cenové rozpětí je obrovské. Dělí se podle několika parametrů do skupin:

    • Podle způsobu „pohonu“ na ruční a elektrické
    • Podle způsobu použití na domácí a profesionální
    • Podle materiálu, z kterých jsou vyrobeny mlecí kameny – ocelové anebo keramické
    • Podle tvaru kamenů na mlýnky s kónickými anebo s plochými kameny
    detail ručního mlýnku na kávu
    Ruční mlýnek na kávu| Foto: freepik.com

    A proč se tedy doporučuje namlít kávu těsně před přípravou? Za prvé, mletí těsně před přípravou je nejlepší způsob, jak zachovat její chuť a vůni. Mletím kávových zrn se uvolňuje velké množství aromatických látek, které se při pražení rychle odpařují nebo se tepelnou úpravou mění. Čím jemněji je káva namletá, tím více aromatických a jemných látek se uvolňuje.

    Kromě své úlohy „udržet“ čerstvost a chuť, má mletí také význam pro samotný způsob přípravu kávy. V závislosti na tom, jak jemně kávu namelete, bude její příprava odlišná.

    • Extrémně hrubé mletí je ideální pro přípravu kávy za studena, kdy se káva louhuje po mnoho hodin.
    • Pro french press by měla být mletá spíše jemnější, ale stále hrubá, aby se spolehlivě zachytila ve filtračním sítku.
    • Hrubé mletí se skvěle hodí pro použití ve vakuových potech anebo dripperech..
    • Do moka konviček se používá středně mletá káva.
    • Káva na espresso musí být namleta na velmi jemnou strukturu.
    • Pro přípravu kávy v džezvě je důležité co nejjemnější mletí.

    Abyste zajistili, že chuť a aroma vašeho nápoje nebudou ovlivněny žádnými negativními faktory, melte pouze to, co okamžitě použijete! Po namletí ji nejlépe vložte do vzduchotěsné nádoby.

    Skvělou nabídku mlýnků najdete na [Kategorie mlýnků Lázeňská káva].

    Typy a ceny mlýnků můžete porovnávat na [Kategorie kávomlýnky na Heurece].

    POUŽÍVEJTE FILTROVANOU VODU, ABYSTE SE VYHNULI ŠPATNÉ CHUTI A NEPŘÍJEMNÉ PACHUTI

    Při přípravě kávy je také důležité pamatovat na kvalitu použité vody. Filtrovaná nebo čištěná voda z kohoutku bude fungovat dobře, ale pokud máte náhodou na dřezu dobrý filtrační systém, například filtr s aktivním uhlím, použijte ho na rozdíl od nákupu balené neperlivé vody pro účely vaření. Vyhnete se tak některým nepříjemným chutím a pachutím způsobeným rozpuštěnými minerály v tvrdé vodovodní vodě – čemuž lze rovněž předejít používáním filtrované pitné vody (balené). Není to však nutné; pro přípravu lahodné domácí vařené kávy jsou vhodné všechny druhy filtrované/čištěné vody!

    sklenice filtrované vody spolu s několika filtry

    Filtrovaná voda je nejlepší pro přípravu kávy | Foto: freepik.com

    Tvrdost (mineralizace) vody do značné míry závisí na místě, kde žijete: města se starým potrubím obvykle vyžadují více změkčovací úpravy než nově městské zástavby s rozvody z moderních materiálu.

    VYBERTE SI MEZI KÁVOVAREM, MOKA KONVIČKOU, FRENCH PRESSEM NEBO DŽEZVOU

    KÁVOVAR

    Běžné filtrové kávovary jsou cenově nejvýhodnější variantou, ale díky automatickému procesu přípravy kávy produkují také velmi průměrný šálek. Pokud chcete mít plnou kontrolu nad všemi faktory, které ovlivňují chuť, jako je teplota vody nebo tlak vyvíjený kávovarem během extrakce, vyplatí se utratit více peněz za espresso kávovar – extrahují méně tekutiny na jednu porci než běžné kávovary, což znamená lepší koncentraci chuti!

    automatický pákový kávovar právě připravuje šálek skvělé kávy
    Automatický kávovar s tzv. portafiltrem pro přípravu kvalitního espressa | Foto: www.freepik.com

    Dobrý kávovar na espresso připraví kávu s bohatou vůní a výraznou chutí. Zrna jsou namleta jemněji a tlakový systém kávovaru protlačuje vodu skrz mletou kávu, což vede k přípravě kávy s bohatou chutí.

    Prvotřídní nabídku kávovarů najdete na [Kategorie kávovarů Lázeňská káva].

    Typy a ceny kávovarů můžete porovnávat na [Kategorie Kávovary a espressa na Heurece].

    MOKA KONVIČKA

    Moka konvička je vařič na kávu podobnou espressu. Rozdíl je v tom, že káva nemá tzv. crému = pěnu charakteristickou u espressa. Princip přípravy kávy v moka konvičce je jednoduchý, díky tlaku, který vzniká zahříváním vody ve spodní komoře, která se pak přesouvá do vyšší komory a pokračuje vzhůru, dokud nedosáhne filtru a nevystoupí jako silný kávový extrakt. Moka konvička obvykle připravuje kávu s výraznou chutí, která má na dně šálku znatelnou, ale ne nepříjemnou sedlinu (částečky). Jeden sicilán jednou prohlásil: „Espresso je pouze na chuť, ale ve skutečnosti mě každé ráno postaví na nohy veliký šálek kávy z moka konvičky.“

    moka konvička spolu s šálkem silné ranní kávy
    Moka konvička je levný a rychlý způsob přípravy silné ranní kávy | Foto: www.freepik.com

    Mezi přednosti moka konvičky patří její velikost, nízká cena a snadné použití. Je dostupný všude a nevyžaduje elektřinu, pouze sporák anebo vařič. Díky tomu je ideální na kempování nebo všude tam, kde není k dispozici elektřina.

    FRENCH PRESS

    French press je skleněný nebo plastový válec s pístem, jehož dno je opatřeno velmi jemnou síťkou. Do komory se vloží kávová sedlina a přidá se k ní horká voda; zhruba po čtyřech minutách, kdy je spaření téměř dokončeno, pomalu zatlačíte horní část přístroje a odfiltrujete všechny částečky z vaši kávy. Protože je síťka velmi jemná, zachytí v kávě mnoho částic, které jí dodávají obzvlášť silnou chuť.

    VAŘTE KÁVU PŘI SPRÁVNÉ TEPLOTĚ – PŘÍLIŠ HORKÁ KÁVA SPÁLÍ KÁVOVOU SEDLINU A ZHOŘKNE; PŘÍLIŠ STUDENÁ KÁVA NEVYTÁHNE DOSTATEK KOFEINU A CHUTI

    Nejvhodnější teplota pro přípravu kávy je přibližně 93 °C, což je těsně pod bodem varu, takže se snažte být opatrní a zaměřte se na teplotu 94 až 96 °C. Mějte na paměti, že vyšší nadmořské výšky vyžadují o něco nižší teplotu vody, přibližně 90 °C – 92 °C, abyste získali dokonalou kávu.

    Nejjednodušší metodou je použití teploměru pro kávovary, ačkoli tradiční metoda, kdy do vroucí vody ponoříte prst na velice krátký okamžik, může být použita jako záložná metoda. Pokud se vám zdá příliš horká, nechte ji před nalitím na namletá kávová zrna v trochu vychladnout.

    Doba vaření také ovlivňuje, kolik kofeinu a chuti se z každého šálku získá, takže experimentujte s dobou, po kterou necháváte kávu v kontaktu s vodou, aby byla pro vás vyhovující.

    JAK NAŠLEHAT MLÉKO?

    Pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků – použijte elektrický napěňovač mléka nebo šlehač mléka! Nejjednodušším způsobem je přirozeně automatický elektrický napěňovač. Mléko bude našlehané během několika sekund. U ručního šlehače mléka bude pravděpodobně nutné použít mléko s vyšším obsahem tuku, ale výsledek bude stát za to.

    barista našlehává mléko za pomoci profesionálního kávovaru
    Kovová nádoba se studeným mlékem, parní tryska a grif. To je zaručený způsob jak nejlépe našlehat mléko do capuccina | Foto: freepik.com

    Profesionálních výsledků však dosáhnete až při použití parní trysky vašeho kávovaru. Generování a tlak páry sice nebude tak intenzivní jako u profesionálních přístrojů, ale pro vytvoření kvalitní pěny v domácích podmínkách bude zcela určitě stačit. Chce to však grif. Nejlepší ke šlehání mléka je nerezová nádobka s uchem, kterou do jedné třetiny naplníte polotučným mlékem, klidně i z krabice. Není zapotřebí žádných speciálních mléčných výrobků. Ponořte parní trysku do mléka, zapněte generování páry a pomalými, tzv. mikropohyby posouvejte nádobku směrem dolů. Vháněním horké páry do mléka se začne tvořit mléčná pěna, která tímto způsobem bude stoupat až po vrch nádobky. Pak uzavřite parní trysku a dejte nádobu bokem. Nyní je potřeba ošetřit parní trysku, kterou je nutné důkladně vyčistit od mléčných usazenin, které se vlivem vysoké teploty na povrchu trysky vytvořily. Po omytí trysky je ještě nutné tzv. profouknout ji opětovným otevřením ventilu páry.

    Našlehaná pěna však není ještě úplně dokonalá. Na povrchové struktuře, tak uvnitř pěny jdou vidět větší a menší bubliny. Abychom tuto směs zhomogenizovali, je potřeba si na linku rozprostřít v několika vrstvách složenou utěrku a nádobkou zlehka o tuto utěrku začít klepat. Nebojte se toho, mléko vám výstřikem přesně ukáže, že jste klepali až příliš. Několikrát nádobkou poklepejte a pak několika razantními krouživými pohyby mléčnou pěnu zamíchejte. Vše pak několikŕat opakujte, dokud nebude pěna konzistentní, bez větších vzduchových bublinek. Tímto způsobem i v domácích podmínkách dosáhnete profesionálního výsledku.

    ZAJÍMAVÉ KÁVOVARY NA TRHU

    RANCILIO SILVIA E

    Rancilio Silvia je domácí kávovar odlišný od ostatních. Zatímco většina firem vyrábí domácí i komerční kávovary, Rancilio se specializuje na profesionální přístroje. Silvia je jedním z modelů domácích kávovarů Rancilio. V oblasti výroby profesionálních kávovarů zúročila společnost Rancilio u modelu Silvia všechny své znalosti, kvalitu a zkušenosti. V dnešní době mohou rodiny využívat těchto výhod levného domácího kávovaru.

    domácí kávovar Rancilio Silvia E
    Kávovar Rancilio Silvia E | Foto: lazenskakava.cz

    Kávovar Silvia je vyroben z nerezové oceli a nerezový rám je opatřen komaxitovou vrstvou pro dlouhodobou odolnost. Pro přípravu dlouhého espressa nebo jiných nápojů, jako je čaj nebo čokoláda, obsahuje Silvia pasivní přívod horké vody z bojleru a také pasivní ohřev šálků. Parní tryska na kloubu umožňuje díky flexibilnímu pohybu šlehání mléka při použití konviček různých velikostí a tvarů.

    Kávovar Rancilio Silvia E můžete koupit zde.

    ASCASO DREAM ZERO

    Kávovar na espresso Dream, který využívá vysoce kvalitní technologie pro přípravu toho nejlepšího šálku espressa, aniž by se přitom vzdával své klasické retro podoby. V konstrukci tohoto kávovaru je ve velké míře použit kov (hliník, nerezová ocel, mosaz), plast je použit jen střídmě.

    Kávovar Ascaso Dream ZERO je vyroben z hliníku. Po důkladném vyleštění je na kávovar nastříkána vrstva vysoce kvalitního laku, který se používá ve Formuli 1 nebo na lodích a člunech. Tento lak se dodává v 15 barevných variantách a třech povrchových úpravách: lesklé, matné a s ruční povrchovou úpravou.

    domácí kávovar Ascaso Dream Zero
    Kávovar Ascaso Dream ZERO | Foto: lazenskakava.cz

    Cílem společnosti Ascaso je podnítit a rozšířit prvky profesionálního espressa na domácí trh. To znamená, že kávovary mají kvalitní páky a filtry z nerezové oceli.

    Vodní čerpadlo o tlaku 20 barů, zajišťuje plnou extrakci kávy. V modelu Dream je veškerá energie využita k extrakci kávy.

    Kávovar Ascaso Dream ZERO můžete koupit zde.

    POJĎME SI PŘIPRAVIT ESPRESSO, CAPUCCINO, LATTE MACCHIATO ANEBO LEDOVOU KÁVU

    JAK SI PŘIPRAVIT ESPRESSO?

    Vaření espressa je opravdu snadné a zvládnete ho i s levným kávovarem. Pokud chcete něco luxusnějšího – pořiďte si některý z kávovarů, o kterých jsme psali v předešlém odstavci.

    Zapněte kávovar a nechte ho předehřát na pracovní teplotu. U domácích přístroju je to několik vteřin, ale u profesionálních kávovarů anebo domácích kávovarů, které obsahují bojler, může předehřívání trvat i několik desítek minut.

    příprava šálku kvalitního esspressa
    Perfektně připravené espresso se svou typickou krémou | Foto: www.freepik.com

    Nejprve je třeba umlít čerstvá kávová zrna. Do filtru vložte svou pomletou kávu – ale nenaplňte ho příliš! Ideální poměr je přibližně 18 g kávy na 100 ml vody.

    Pak spusťte extrakci na vašem kávovaru. Ideální doba extrakce espressa je mezi 20 a 30 sekundami.

    Nejdůležitější je podávat espresso ihned po přípravě! Pokud necháte kávu odpočívat, pak se projeví její hořkost a káva bude mít nepříjemnou chuť.

    JAK SI DOMA PŘIPRAVIT SKVĚLÉ CAPPUCCINO?

    Pomocí kávovaru anebo automatického napěňovače mléka si připravte mléčnou pěnu, dle podrobného návodu výše. Připravte si espresso dle odstavce výše. Do šálku pomalými pohyby konvičky dopředu a dozadu přelévejte mléčnou pěnu spolu s usazeným mlékem tak, aby se pěna vrstvila s kávovou krémou a vznikali efektní hnědobílé vlnky. Doplňte pěnu až po vrch šálku, dle vašich preferencí.

    - Advertisement -
    Top Homepage Banner Advertise With Us 30%

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Zadejte svůj komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    Nejnovější články

    Vzdělávání 2.0 – Virtuální univerzity a budoucnost akademického světa

    Úvod V dnešním digitálním světě prochází akademický svět zásadními proměnami. Virtuální univerzity a online vzdělávání se stávají neodmyslitelnou součástí moderního...

    Móda bez hranic – Genderfluidní design a budoucnost oděvního průmyslu

    Úvod Vítáme vás už na úvod našeho blogu zabývajícího se tématem genderfluidního designu v oděvním průmyslu. Téma genderu a identity...

    11 + 1 míst které musíte vidět na potulkách Maltou: Zajímavá a historická krajina v srdci Středomoří

    Malta je úžasné místo k návštěvě, se zajímavou a historickou krajinou v srdci Středozemního moře. Obyvatelstvo se skládá z...

    Jak koupit motocykl? Nová motorka anebo bazarový stroj?

    Pro mnoho lidí, kteří jsou ve světě jednostopých vozidel nováčci, je to obtížná otázka. Odpověď závisí na několika faktorech,...
    - Advertisement -spot_imgspot_img

    Výběr redakce

    Vzdělávání 2.0 – Virtuální univerzity a budoucnost akademického světa

    Úvod V dnešním digitálním světě prochází akademický svět zásadními proměnami. Virtuální univerzity a online vzdělávání se stávají neodmyslitelnou součástí moderního...

    Móda bez hranic – Genderfluidní design a budoucnost oděvního průmyslu

    Úvod Vítáme vás už na úvod našeho blogu zabývajícího se tématem genderfluidního designu v oděvním průmyslu. Téma genderu a identity...

    Bude vás zájímat

    Vzdělávání 2.0 – Virtuální univerzity a budoucnost akademického světa

    Úvod V dnešním digitálním světě prochází akademický svět zásadními proměnami....

    Móda bez hranic – Genderfluidní design a budoucnost oděvního průmyslu

    Úvod Vítáme vás už na úvod našeho blogu zabývajícího se...
    - Advertisement -spot_imgspot_img

    You might also likeRELATED
    Recommended to you